بسته‌بندی انواع خاصی دارد که بر حسب شكل و يا ميزان فسادپذيري محصول تغییر می‌کند. اصولا پنج نوع تقسيم‌بندی وجود دارد: ميوهاي نرم، ميوه‌های سفت، محصولات ساقه‌اي، محصولات ريشه‌اي و سبزي‌های برگي.ميوهاي نرم بسيار فسادپذير بوده و به سرعت دچار تنفس بي‌هوازي و فساد می‌شوند. ساييده شدن و يا ضربه ديدن اين محصولات عامل اصلي پوسيدگي آنها است...

بی‌شک نخستین هدف بسته‌بندی مواد غذایی، ظرفی برای نگهداری، محافظت و جابجایی راحت‌تر غذا بوده است. در سال 1790 ناپلئون به دنبال راهکاری برای نگهداری طولانی‌مدت مواد غذایی سربازان سپاهش بود و جایزه‌ای هم برای ابداع‌گر چنین روشی در نظر گرفت. در نهایت طرح پیشنهادی نیکلاس آپرت، بنیان صنعت کنسروسازی شد و زاویه دید جدیدی به بسته‌بندی مواد غذایی گشود که در عمل بسته‌بندی را وارد عرصه صنعت کرد.

این روزها و پس از روی کار آمدن دولت حسن روحانی مهمترین سوال پیش‌روی دولت، فعالین اقتصادی و حتی عامه مردم، وضعیت آینده اقتصاد ایران و راهکارهای سیاست‌گذاران جدید برای خروج از وضعیت نامساعد پیش‌آمده در هشت سال گذشته است. کنترل تورم، بهبود سرمایه‌گذاری، کاهش بیکاری و در نتیجه همه اینها افزایش نرخ رشد اقتصادی انتظارات و امیدهایی است که همگان به انتظار تحقق آن نشسته‌اند.

... مثال‌هاي بسيار بسيار زيادي براي درب‌هاي توزيع‌كننده چه به شكل متداول و چه مدرن وجود دارد. يكي از نمونه‌هاي فعلي متداول و البته ساده‌اي كه مي‌توان براي محصول مايع چسبناك يا لزج مثال زد، بسته‌هاي توپي- چرخشي ضدعرق است جايي كه توپ پلاستيكي در درون يك ظرف قرار مي‌گيرد و به‌عنوان اپليكاتور براي محصول مايع به كار گرفته مي‌شود.

هدف صنعت بسته‌بندی حفظ مواد غذایی به موثرترین شکل و با کمترین هزینه است به‌طوری‌که مصرف‌کننده و تولیدکننده بیشترین رضایت را داشته باشند و ماده غذایی ایمن مانده و مشکلات زیست‌محیطی نیز به حداقل برسد. تقاضا برای تولید محصولات غذایی تازه، ایمن و با حداقل فرآیند در حال حاضر ازجمله مهمترین چالش‌هایی است که امروزه صنعت بسته‌بندی موادغذایی با آن مواجه است.

سناتورهای آمریکایی (Dick Dwbin(D-IL و (Richard Blumenthal (D-CT قوانینی را معرفی کرده‌اند که به مصرف‌کنندگان امکان می‌دهد تا بتوانند مکمل‌های خوراکی ایمن از انواع دیگر آن‌ که امکان ایجاد عوارض جانبی یا تداخل دارویی دارند را تشخیص دهند.آخرین تحقیقات انجام شده توسط USA Today و Rock Center حاکی از این است که فقدان اطلاعات درخصوص مکمل‌های خوراکی در حالی که آزادانه بر روی قفسه فروشگاه‌ها فروخته می‌شوند وجود دارد.

عمل بسته‌بندی در واقع جمع کردن و پیچیدن یک محصول در مواد محافظت‌کننده مناسب است. مواد بسته‌بندی در زمان‌های گذشته، مواد طبیعی ساده مانند برگ‌ها بودند و امروزه مواد صنعتی مانند کاغذ یا فیلم‌های سنتزی.پایه‌ای‌ترین علت بسته‌بندی گوشت، محافظت از آن در برابر عوامل موثر بر کیفیت گوشت شامل عوامل میکروبی و فیزیکی و شیمیایی است.

سالیان گذشته ما در بسیاری از آمارها رکورددار بوده‌ایم: جرایم مواد مخدر، آمار تصادفات جاده‌ای، نرخ تورم و بیکاری اما این یکی شاهکار است: مرگ کودکان بر اثر خوردن شوینده‌های شیمیایی.سروصدای این ماجرا از آن جا بلند شد که در یک هفته دو مورد مشابه از مسمومیت گوارشی و سوختگی سطحی ناشی از خوردن چاه بازکن معروف در بیمارستان مفید تهران گزارش شد.

این مقاله به نقل از موسسات Green Century Capital Management و As You Sow است. موسسه Green Century Capital Management موسسه‌ای مشاوره‌ای سرمایه‌گذاری متمرکز بر امور محیطی است که در سال 1991 با مشارکت سازمان حمایت از محیط‌زیست بنا شد. وظیفه این موسسه اعزام متخصصینی فعال و آگاه در ارتباط با ایجاد محیطی سالم و تمیز و تشویق شرکت‌هاي بزرگ به رفتار‌هاي سازگار با محیط‌زیست است. موسسه قرن سبز بر این باور است که با حمایت سهامداران شرکت‌های بزرگ از محیط‌زیست، مي‌توان به نتایج مطلوبی دست یافت.

رقابت در بازارهای جهانی خمیر و کاغذ به چه صورت است؟ آیا در آینده رقابت در بازارهای جهانی کمتر می‌شود یا بیشتر؟ در واقع چگونه متوجه می‌شویم که بازار هر صنعتی رقابتی است یا نه؟ در پاسخ این سوالات بهتر است به بررسی این موضوع بپردازیم که بازار رقابتی به چه معناست. شرایط بازارهای بسیار رقابتی به این صورت است که تعداد زیادی از شرکت‌ها یک محصول مشابه و یکسان را تولید می‌کنند و برای صادرات و واردات نیز مانع خاصی وجود ندارد و یک شرکت خاص سهم بالایی از بازار را در اختیار ندارد تا بتواند بر قیمت بازار تاثیر معناداری داشته باشد.

فرآیند بسته‌بندی پایدار (Sustainable Packaging) ارتقا و استفاده از بسته‌بندی است که منجر به بهبود پایداری شود. این کار برای کاهش تاثیرات زیست‌محیطی و اثرات اکولوژیکی انجام می‌شود. همچنین بهبود کیفیت زندگی انسان‌ها و مراقبت بیشتر از اکوسیستم‌های طبیعی همزمان با کاهش اثر گلخانه‌ای. فاکتورهای خاص در طراحی پایدار بسته‌بندی شامل این موارد می‌شود: استفاده از حداقل مواداولیه، بهبود لجستیک، بهبود مصرف انرژی، استفاده از مواداولیه بازیافت شده، بازیافت‌پذیری، قابلیت استفاده مجدد از بسته‌بندی، استفاده از منابع تجدیدپذیر در بسته‌بندی، استفاده از مواداولیه زیست تخریب‌پذیر، عدم استفاده از مواد سمی برای انسان، کاهش اثر بر لایه ازن، استفاده بهینه از منابع آب و... .

به‌منظور یکسان‌سازی و ایجاد رویه واحد درخصوص برنامه حمایتی گسترش بسته‌بندی در محصولات صنایع‌دستی، چند اقدام اجرایی در نظر گرفته شده است. موضوع تنوع، تکثر و پراکندگی تولیدات، امر برنامه‌ریزی و اولویت‌بندی را براساس شاخص‌های صرفه‌های اقتصادی ضروری می‌نماید. به این ترتیب معاونت‌های صنایع‌دستی در کل کشور موظف به برنامه‌ریزی‌ها لازم و اختصاص اعتبارات مورد نیاز در این خصوص هستند.

میوه و سبزی‌های تازه پس از برداشت همچنان زنده هستند. آنها تا زمانی زنده مي‌مانند که فرآيند سوخت‌وسازشان به‌طور طبیعی ادامه یابد. فرآيند سوخت‌وساز در این محصولات مستلزم جذب اکسیژن (تنفس) است که موجب تجزیه کربوهیدرات‌ها به آب و دی‌اکسیدکربن مي‌شود. اگر میزان اکسیژن در دسترس محصول محدود باشد فرآيندهای متابولیکی به تولید الکل منجر مي‌شود.

برگزاری نمایشگاه‌های مختلف و متنوع در تمامی کشورهای دنیا امری بسیار بدیهی و ضروری محسوب می‌شود. در کشور ما نیز برگزاری نمایشگاه‌ها با وجود داشتن سابقه طولانی، همواره با فراز و نشیب‌هایی مواجه بوده است به‌طوری‌که تحریم‌ها و تنگناهای اقتصادی توانسته تاثیر قابل توجهی را بر حضور شرکت‌ها و بازدیدکنندگان داخلی و خارجی داشته باشد.

وضعیت صنایع بسته بندی خرما در استان بوشهر

خرما يكي از محصولات اساسي و استراتژيك ايران است كه در مناطق گرمسير  توليد مي شود. در مناطق جنوبي ايران ، خرما همواره به عنوان يكي از اركان اصلي تغذيه اين منطقه به حساب می آید. با توجه به ارزش غذايي بالايي كه اين محصول دارد، سالانه مقدار زيادي به صورت تازه خوري مصرف مي شود و مابقي نيز به صورت بسته بندي هاي سنتي، صنعتي و فرآوري شده به بازارهاي داخلي و خارجي عرضه مي شود.

عمده مناطق توليد خرماي كشور استان هاي بوشهر، خوزستان، هرمزگان، كرمان، فارس و سيستان و بلوچستان است. بر اساس آمارهاي ارایه شده سالانه حدود يك ميليون تن خرما در كشور توليد كه از اين ميزان به صورت ميانگين حدود 100 هزار تن صادر مي شود و مابقي به مصرف داخلي مي رسد.