- توضیحات
- بازدید: 3535
علیرضا محمدلو: مدرس مؤسسه آموزش عالی ساعی گرگان
الناز قلندری: دانشجوی کارشناسی پیوسته مهندسی چوب و کاغذ مؤسسه ساعی گرگان
چكيده
طراحی بسته بندی عامل تأثیرگذار در فروش هر محصولی است که باید مطابق با سلیقه مخاطبانش به انجام برسد. در این مقاله به معرفی مقوای توپر مطابق با الزامات، استانداردها و کاربردی که امروزه در صنعت بسته بندی دارد، پرداخته شده است. بنابراین، استفاده از مواد اولیه مناسب و مطابق با استانداردهای معتبر نیز یکی از الزامات مهم میباشد. موادی که در سطوح مختلف بسته بندی اعم از اولیه، ثانویه و تکمیلی یا توزیعی بیشترین مصرف را در صنایع مختلف تولیدی اقلام دارد. اطّلاع داشتن از ویژگیهای این مواد و فرآیند تولید آن در هنگام انتخاب و مصرف برای بسته بندی اقلام مختلف، تولیدکنندگان محصولات را برای عرضه با کیفیت خوب راهنمایی مینماید.
معمولاً وزن پایه انواع مقوا بیشتر از 150g/m2 است. البته استثناهایی نیز وجود دارد مثل بسیاری از مقواهای روکش و لایه میانی کنگرهای که میتواند وزن پایه کمتر از100g/m2 داشته باشد.
مقوای ساده(لاینر بورد) مقوای نسبتاً سبک وزنی است که معمولاً به عنوان لایه های بیرونی مقوای کنگرهای و به عنوان بسته بندی مصرف میشود سازمان بین المللی استاندارد [3](ISO) این مرز را وزن پایه(گرماژ) 224g/m2)) تعیین کرده است. در نتیجه موادی با وزن پایه بیش از این مقدار، مقوا به شمارمی آیند.
- توضیحات
- بازدید: 1364
مهدیس شفاعی: دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی
الیاس افرا : استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
علی قاسمیان: دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
محمدرضا دهقانی فیروزآبادی: دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
پونه ابراهیمی: استادیار دانشگاه گلستان
چكيده
امروزه ضرورت استفاده از فراورده های کاغذی در زندگی بشر احساس میشود که میتوان از مصارف کاربردی آن به تولید کاغذهای بهداشتی و مقواهای بسته بندی اشاره کرد. بهبود ویژگیهای فیزیکی و مکانیکی کاغذ در مباحث کاربردی آن از اهمیت بالایی برخوردار میباشد. به منظور تأمین این هدف به صورت متداول از روشهای فرآیندی مثل پالایش و افزودن موادی چون الیاف بلند و سایر مواد شیمیایی مثل افزودنیهای مقاومت خشک و تر به خمیر استفاده میگردد. یکی از روشهای نوین در راستای بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی کاغذ، تولید نانوسلولزها[6] مثل سلولز نانو فیبریله شده[7](NFC) با نسبت قطر زیاد و سطح مؤثر و در نتیجه گروههای[8] OH در دسترس فراوان به عنوان تقویت کننده کاغذ میباشد. از طرف دیگر، در صنایع مختلف مثل صنایع بسته بندی و محصولات بهداشتی، ایجاد خواص ضدباکتری کمک شایانی به جلوگیری از توسعه و رشد باکتریها و در نتیجه ارتقاء درجه سلامت جامعه میگردد. به منظور بهبود خواص ضد باکتری کاغذ می توان از نانو مواد مختلف مثل نانو نقره، نانو دیاکسید تیتانیوم[9]، نانو اکسید روی و سایر مواد استفاده نمود. نانوذرّات اکسید نقره[10](NP) به عنوان عوامل ضدمیکروبی مورد توجّه زیادی قرار گرفته است، این مواد، دارای طول عمر بیشتری نسبت به عوامل ضدمیکروبی آلی هستند. افزایش آگاهی از بیماریهای عفونی ناشی از میکروارگانیسم های مختلف و توسعه مقاومت به آنتی بیوتیک[11]، باعث می شود، این تحقیق برای مواد جدید و کارآمد مواد ضدباکتری ضروری باشد.
- توضیحات
- بازدید: 3642
علیرضا سوخته سرایی: دانشجو دکتری مهندسی خمیر و کاغذ دانشگاه تهران
حمید شریعتی: دانشجوی کارشناسی صنعت چاپ دانشگاه علمی- کاربردی
الهام نوروزی: دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه تربیت مدرس
چكيده
صنایع چاپ و بستهبندی از جمله صنایعی محسوب میشوند که در هر سه فاز جامد، مایع و گاز، آلاینده های بسیار خطرناکی ایجاد میکنند. حضور الکل ها، مرکبها و پاککننده ها در حجم وسیع، می تواند طیف وسیعی از آلاینده های صنعتی را به دنبال داشته باشد. از جمله معایب رایج صنایع مذکور، مشکلات تنفسی، ریوی، خستگی، سرگیجه، ضعف، رفتار نامتعادل، نقصان حافظه، بیخوابی، کماشتهایی و اختلال سامانه بینایی، شنوایی و ابتلا به سرطان بوده است. در بین آلاینده ها، متیل اتیل کلرها[4]، دی کلرومتانها[5]، اتیل گلیکولها[6] و فنولها[7] از سمیت بیشتری برخوردارند. در این تحقیق، مشکلات زیست محیطی صنایع چاپ و بسته بندی مورد بررسی قرار گرفته است.
ادامه مطلب: بررسی مشکلات زیست محیطی و آلاینده های صنایع چاپ و بسته بندی
مواد مرکب زیست تخریب پذیر و نقش آنها در اصلاح خواص عملکردی فیلمهای بسته بندی بر پایه پروتئین ها
- توضیحات
- بازدید: 1585
محمدرضا عبدالهی مقدم: عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی
ناصر صداقت: دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد
چكيده
فیلمهای پروتئینی مورد استفاده در بسته بندی مواد غذایی، علیرغم دارا بودن مزایای زیاد همچون تخریب پذیری و تجدید پذیری، دارای دو ضعف اساسی از قبیل ضعیف بودن خواص مکانیکی و نیز ممانعت کنندگی در برابر نفوذ بخار آب می باشند. تلاشها برای بهبود خواص عملکردی فیلمهای پروتئینی مختلف، از روشهای اصلاح فرمولاسیون[3]، ایجاد اتصالات عرضی بین مولکولها و تهیه مواد مرکب بر پایه پروتئین ها، در سالهای اخیر رو به افزایش بوده است. در این مقاله، تحقیقات انجام شده برای اصلاح خواص عملکردی فیلم های پروتئینی تهیه شده از منابع مختلف پروتئینی از طریق تهیه مواد مرکب بر پایه پروتئین ها، مرور شده است.
- توضیحات
- بازدید: 2027
مريم عراقی: دانش آموختگان کارشناسی ارشد، گروه پژوهشی بايوپليمر، گروه علوم و صنايع غذايی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
زینب مصلحی: دانش آموختگان کارشناسی ارشد، گروه پژوهشی بايوپليمر، گروه علوم و صنايع غذايی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
عبدالرضا محمدی نافچی: استادیار، گروه پژوهشی بايوپليمر، گروه علوم و صنايع غذايی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
چكيده
امروزه استفاده از فيلم و پوششهای خوراکی به دليل زيست تخريب پذير بودن آنها گسترش بسياری يافته است. ژلاتين ماهی که از پسماند ضايعات پوست ماهی به دست میآيد ميتواند يک ترکيب پروتئينی مناسب جهت توليد فيلم خوراکی در بسته بندیها باشد. فيلمها از ترکيب ژلاتين ماهی و اسيد فروليک[4] در غلظتهای(0% ،1% ،3% و 5%) محتوی قند (5%) و فاقد ریبوز[5] در شرايط10< و دمای °C60 و تزريق مداوم اکسيژن و افزودن افزودن نرم کننده سوربيتول[6]/ گليسرول[7] تهيه گرديدند. سپس ميزان نفوذپذيری به بخار آب[8] (WVP)، اکسيژن[9](OP) و شاخص های رنگ سنجی مورد بررسی قرار گرفتند. ميزان با افزايش غلظت اسيد فروليک، ميزان نفوذپذيری به بخار آب و اکسيژن در فيلم محتوی قند ريبوز کاهش معنی داری در سطح 5% نشان داد. افزودن اسید فرولیک و قند ریبوز منجر به افزایش شاخص های-a (شاخص تمایل رنگ به سمت سبز) و +b (شاخص تمایل رنگ به سمت زرد) و افزایش آنهاگردید. نتايج به دست آمده، نشان داد که قند ریبوز و اسید فرولیک هر دو خواص فيزيک وشيميايی و ممانعتی فيلمهای زيست تخريب پذير بر پايه ژلاتين ماهی سردابی را بهبود داده و میتوانند در صنايع بسته بندی با کاربردی دارویی و غذایی مورد استفاده قرار گیرند.
- توضیحات
- بازدید: 6142
احمد نصرالله زاده: دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
سید مهدی جعفری: دانشیار گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
احسان اکبری: دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چكيده
پسته یکی از محصولات راهبردی ایران است که در بین محصولات کشاورزی بیشترین ارزآوری را برای کشور دارد و سهم قابل توجّهی از صادرات غیرنفتی کشور را به خود اختصاص داده است؛ اما از جنبه تبلیغی و استفاده از فنّاوریهای روز دنیا در امر بسته بندی و صادرات، به این محصول کمتر توجّه شده است. کاهش سهم ایران از صادرات جهانی این محصول در سالهای اخیر، نیاز به مديريت در زمینه بازاريابي و بسته بندی و استفاده از روشهای نوین بسته بندی، این محصول را بیشتر نمایان میسازد. بنابراین در این مقاله، سعی شده ضمن بیان کلیاتی در مورد پسته و میزان تولیدات و صادرات این محصول در 10 سال گذشته به معرفی سامانههای بسته بندی پسته در داخل و خارج کشور پرداخته شده و علاوه بر این فنّاوریهای نوین در بسته بندی پسته مورد بررسی قرار گرفته است.
- توضیحات
- بازدید: 4887
مصطفی امام پور: دانشجوی کارشناسی ارشد حفاظت و اصلاح چوب دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
سیدمحمدجواد سپیده دم: استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
سعید مهدوی: استادیار مؤسسه تحقيقات جنگلها و مراتع كشور
چكيده
در این تحقیق، امکان مقاوم کردن چوب تبریزی نسبت به آتش بررسی گردید. نمونه های آزمونی مربوط به اندازهگیری خواص مقاومت به آتش، طبق استانداردISO 11925 تهیه گردیدند. در این تحقیق، برای اشباع کردن از روش بتل[4] استفاده شده است. در مورد ویژگیهای اندازهگیری شده مربوط به خواص مقاومت به آتش نمونهها از بین مواد مختلف، نمونههای اشباع شده با آمونیوم بروماید به روش بتل، بهترین نتایج را نشان دادند. اعمال تیمارها در چوبها باعث افزایش جذب اولیه نسبت به نمونههای شاهد شد به گونهای که چوب تبریزی تیمار شده دارای بیشترین میزان جذب اولیه بود. در مورد جذب ثانویه نیز میتوان بیان داشت که اعمال تیمارها، باعث افزایش این شاخص شده است. بر اساس یافتههای تحقیق، وزن نمونههاي تيمارشده بعد از سوختن كاهش معنيداري نداشت.
ادامه مطلب: مقاومسازی چوب تبریزی در برابر آتش برای بسته بندی کالا از طریق اشباع کردن با روش بتل
- توضیحات
- بازدید: 5386
سارا طبشی: دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد، گروه مهندسی صنایع پلیمر، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران
عبدالرسول ارومیه ای: عضو هیئت علمی پژوهشگاه پلیمر و پتروشیمی ایران
سعید بازگیر: عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران
علی اصغر کتباب: دکترای مهندسی پلیمر،عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر
چكيده
در طی سالهای اخیر استفاده از پلیمرهای[5] زیست تخریبپذیر در تولید مواد بستهبندی، مورد توجّه تولیدکنندگان قرار گرفته است. بسته بندی های زیست تخریب پذیر بر پایه بیوپلیمرها[6] و پلی مرهای سنتزی[7] هستند که به طور معمول از نشاسته و پلیاولفینهایی[8] نظیر پلیاتیلن سبک[9]، پلیاتیلن سنگین[10]، پلیپروپیلن[11] و پلی استایرن[12] استفاده میگردد. فیلمهای زیست تخریب پذیر تولید شده بر پایه نشاسته و پلیاتیلن سنگین دارای مزایایی چون، زیست تخریبپذیری، مقاومت در برابر مواد شيميايي و تنشهاي شکننده ي محيط می باشد؛ اما وجود معایبی مانند انعطاف پذیری و مقاومت ضربه پایین، استفاده از آنها را محدود میسازد. در این پژوهش، اثر ترکیب درصدهای متفاوتی از[13] LLDPE و HDPE را در کامپوزیت زیست تخریب پذیر چند جزئی نشاسته / پلی اتیلن سنگین / پلیاتیلن خطی سبک و پلیاتیلن مالئیک انیدرید[14]، از طریق روش مخلوطکن داخلی مورد بررسی قرار داده شد. سپس به بررسی خواص کششی نظیر مدول، استحکام کششی در نقطه تسلیم و درصد ازدیاد طول در نقطهی شکست پرداخته شد و نتایج حاصل نشان میدهد که افزایش مقدارLLDPE در آمیزه باعث افزایش قابل توجّهی در ازدیاد طول تا نقطه شکست در مقایسه با نسبت ثابتی از آلیاژ پلیاتیلن سنگین و سبک خطی به عنوان نمونه شاهد بوده است. بنابراین فیلم چند جزئی فوق با ترکیب درصد30%LLDPE و 34% HDPEو درصد ثابتی از نشاسته و سازگارکننده در شرایط بهینه، بهترین خواص را از خود نشان داده است به طوری که با بررسی خواص زیست تخریبپذیری این آمیزه، مشاهده گردید که بعد از مدّت سه ماه در حدود 10% نمونه تخریب شده است. میزان گذردهی اکسیژن در آمیزه چند جزیی حاوی 30%LLDPE حاکی از کاهش بیش از 50% مقدار اکسیژن عبوری، نسبت به آلیاژ HDPE/LLDPE گردیده است.
ادامه مطلب: تهیه و بررسی خواص فیلم چند جزیی زیست تخریب پذیر در بسته بندی مواد غذایی
- توضیحات
- بازدید: 6359
رحیم ابراهیمی بریسا: دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
حسین رسالتی: استاد گروه صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
چكيده
در مطالعه حاضر اثر استیله کردن بر ویژگیهای نوری، فیزیکی و مکانیکی کاغذهای بستهبندی مورد مطالعه قرار گرفته است. در ابتدا به نحوه مکانیسم استیله کردن[3] کاغذ و دیگر مواد لیگنوسلولزی[4] پرداخته شده است. در مورد ویژگیهای فیزیکی، تأثیر استیله کردن برای پایداری ابعاد، ناهمواری سطح و ضخامت کاغذهای بسته بندی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای ویژگیهای مکانیکی نیز مقاومت به پاره شدن، کششی، به تا شدن و سفتی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین برای تأثیر استیلاسیون[5] بر ویژگیهای نوری کاغذ، سفیدی، زردی و ماتی مورد ارزیابی قرار گرفته اند. نتایج بررسیهای محققین، نشان داده است در اثر استیله کردن پایداری کاغذ و مقواهای بسته بندی افزایش مییابد و کاغذ نسبت به رطوبت، تغییرات کمتری از خود نشان می دهد. استیله کردن کاغذ، باعث صافی سطح بیشتر و افزایش ضخامت کاغذهای مورد نیاز در صنعت بسته بندی خواهد شد. مقاومت به پارگی در اثر استیلاسیون به دلیل کاهش طول الیاف افت می کند. مقاومت به کشش و تا شدن با استیله کردن ابتدا افزایش و سپس کاهش می یابند. مقاومت به سفتی که برای مقوا و کاغذهای بسته بندی، شاخص بسیار مهمی است با استیلاسیون به طرز چشمگیری افزایش مییابد. استیله کردن کاغذهای بسته بندی با گروههای حجیم و روشن استیلی، باعث افزایش ماتی و سفیدی خواهد شد و زردی حاصل از کهنگی کاغذ را کاهش میدهد.
ادامه مطلب: اثر استیله کردن بر ویژگی های نوری، فیزیکی و مکانیکی کاغذهای بسته بندی
- توضیحات
- بازدید: 5951
ملیحه کرمی: دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
حسین رسالتی: استاد گروه صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
احمدرضا سرائیان: دانشیار گروه صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
محمدرضا دهقانی: دانشیار گروه صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.
چكيده
این مطالعه اطّلاعاتی راجع به کاربردهای خمیر حل شونده و مشتقات حاصل از آن ارائه میدهد که برخی از این مشتقات در صنعت بسته بندی از گذشته تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است. خمیرهای حلشونده دارای مقدار زیادی آلفا- سلولز[1] هستند که خواص ویژهای مثل سطح درجه روشنی زیاد و توزیع وزن مولکولی یکنواخت دارند. خمیرهای حل شونده برای تولید محصولات متفاوت مشتق شده ی سلولزی استفاده میشوند. مزیت مشتقات سلولز نسبت به سلولز، قابلیت انحلال آنها در حلالهای رایج تجاری است. ویژگی قابل حل بودن مشتقات سلولزی باعث میشود که استفاده از این مشتقات توسط فنّاوری مناسب جهت تولید الیاف، لایه ها، فیلمهای سلولزی، پلاستیکها با مواد محلول در آب امکان پذیر گردد.
ادامه مطلب: ویژگی و کاربرد خمیرهای حل شونده، مشتقات آن و نقش آن ها در صنعت بسته بندی