علیرضا محمدلو: مدرس مؤسسه آموزش عالی ساعی گرگان
الناز قلندری: دانشجوی کارشناسی پیوسته مهندسی چوب و کاغذ مؤسسه ساعی گرگان

چكيده

طراحی بسته­ بندی عامل تأثیر­گذار در فروش هر محصولی است که باید مطابق با سلیقه مخاطبانش به انجام برسد. در این مقاله به معرفی مقوای توپر مطابق با الزامات، استانداردها و کاربردی که امروزه در صنعت بسته ­بندی دارد، پرداخته شده است. بنابراین، استفاده از مواد اولیه مناسب و مطابق با استانداردهای معتبر نیز یکی از الزامات مهم می­باشد. موادی که در سطوح مختلف بسته­ بندی اعم از اولیه، ثانویه و تکمیلی یا توزیعی بیشترین مصرف را در صنایع مختلف تولیدی اقلام دارد. اطّلاع داشتن از ویژگی­های این مواد و فرآیند تولید آن در هنگام انتخاب و مصرف برای بسته­ بندی اقلام مختلف، تولیدکنندگان محصولات را برای عرضه با کیفیت خوب راهنمایی می­نماید.

معمولاً وزن پایه انواع مقوا بیشتر از 150g/m2 است. البته استثناهایی نیز وجود دارد مثل بسیاری از مقواهای روکش و لایه میانی کنگره­ای که می­تواند وزن پایه کمتر از100g/m2 داشته باشد.

مقوای ساده(لاینر بورد) مقوای نسبتاً سبک وزنی است که معمولاً به عنوان لایه ­های بیرونی مقوای کنگره­ای و به عنوان بسته­ بندی مصرف می­شود سازمان بین­ المللی استاندارد [3](ISO) این مرز را وزن پایه(گرماژ) 224g/m2)) تعیین کرده است. در نتیجه موادی با وزن پایه بیش از این مقدار، مقوا به شمارمی­ آیند.

مهدیس شفاعی: دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع  طبیعی
الیاس افرا : استادیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
علی قاسمیان: دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
محمد­رضا دهقانی فیروزآبادی: دانشیار دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان
پونه ابراهیمی: استادیار دانشگاه گلستان

چكيده

امروزه ضرورت استفاده از فراورده ­های کاغذی در زندگی بشر احساس می­شود که می­توان از مصارف کاربردی آن به تولید کاغذ­های بهداشتی و مقواهای بسته­ بندی اشاره کرد. بهبود ویژگی­های فیزیکی و مکانیکی کاغذ در مباحث کاربردی آن از اهمیت بالایی برخوردار می­باشد. به منظور تأمین این هدف به صورت متداول از روش­های فرآیندی مثل پالایش و افزودن موادی چون الیاف بلند و سایر مواد شیمیایی مثل افزودنی­های مقاومت خشک و تر به خمیر استفاده می­گردد. یکی از روش­های نوین در راستای بهبود خواص فیزیکی و مکانیکی کاغذ، تولید نانو­سلولز­ها[6] مثل سلولز نانو فیبریله شده[7](NFC) با نسبت قطر زیاد و سطح مؤثر و در نتیجه گروه­های[8] OH در دسترس فراوان به عنوان تقویت­ کننده کاغذ می­باشد. از طرف دیگر، در صنایع مختلف مثل صنایع بسته ­بندی و محصولات بهداشتی، ایجاد خواص ضد­باکتری کمک شایانی به جلوگیری از توسعه و رشد باکتری­ها و در نتیجه ارتقاء درجه سلامت جامعه می­گردد. به منظور بهبود خواص ضد باکتری کاغذ می­ توان از نانو مواد مختلف مثل نانو نقره، نانو دی­اکسید تیتانیوم[9]، نانو اکسید روی و سایر مواد استفاده نمود. نانوذرّات اکسید نقره[10](NP) به عنوان عوامل ضد­میکروبی مورد توجّه زیادی قرار گرفته است، این مواد، دارای طول عمر بیشتری نسبت به عوامل ضد­میکروبی آلی هستند. افزایش آگاهی از بیماری­های عفونی ناشی از میکروارگانیسم ­های مختلف و توسعه مقاومت به آنتی­ بیوتیک[11]، باعث می­ شود، این تحقیق برای مواد جدید و کارآمد مواد ضد­باکتری ضروری باشد.

علیرضا سوخته سرایی: دانشجو دکتری مهندسی خمیر و کاغذ دانشگاه تهران
حمید شریعتی: دانشجوی کارشناسی صنعت چاپ دانشگاه علمی- کاربردی
الهام نوروزی: دانشجوی کارشناسی ارشد مهندسی علوم و صنایع چوب و کاغذ دانشگاه تربیت مدرس

چكيده

صنایع چاپ و بسته­بندی از جمله صنایعی محسوب می­شوند که در هر سه فاز جامد، مایع و گاز، آلاینده های بسیار خطرناکی ایجاد می­کنند. حضور الکل ها، مرکب­ها و پاک­کننده ­ها در حجم وسیع، می­ تواند طیف وسیعی از آلاینده ­های صنعتی را به دنبال داشته باشد. از جمله معایب رایج صنایع مذکور، مشکلات تنفسی، ریوی، خستگی، سرگیجه، ضعف، رفتار نامتعادل، نقصان حافظه، بی‌خوابی، کم‌اشتهایی و اختلال سامانه بینایی، شنوایی و ابتلا به سرطان بوده است. در بین آلاینده­ ها، متیل اتیل کلرها[4]، دی کلرومتان­ها[5]، اتیل گلیکول­ها[6] و فنول­ها[7] از سمیت بیشتری برخوردارند. در این تحقیق، مشکلات زیست محیطی صنایع چاپ و بسته ­بندی مورد بررسی قرار گرفته است.

محمدرضا عبدالهی مقدم: عضو هیات علمی پژوهشکده علوم و صنایع غذایی
ناصر صداقت: دانشیار گروه علوم و صنایع غذایی دانشگاه فردوسی مشهد

چكيده

فیلم­های پروتئینی مورد استفاده در بسته ­بندی مواد غذایی، علی­رغم دارا بودن مزایای زیاد همچون تخریب­ پذیری و تجدید پذیری، دارای دو ضعف اساسی از قبیل ضعیف بودن خواص مکانیکی و نیز ممانعت­ کنندگی در برابر نفوذ بخار آب می­ باشند. تلاش­ها برای بهبود خواص عملکردی فیلم­های پروتئینی مختلف، از روش­های اصلاح فرمولاسیون[3]، ایجاد اتصالات عرضی بین مولکول­ها و تهیه مواد مرکب بر پایه پروتئین­ ها، در سال­های اخیر رو به افزایش بوده است. در این مقاله، تحقیقات انجام شده برای اصلاح خواص عملکردی فیلم­ های پروتئینی تهیه شده از منابع مختلف پروتئینی از طریق تهیه مواد مرکب بر پایه پروتئین­ ها، مرور شده است.

 مريم عراقی: دانش آموختگان کارشناسی ارشد، گروه پژوهشی بايوپليمر، گروه علوم و صنايع غذايی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
زینب مصلحی: دانش آموختگان کارشناسی ارشد، گروه پژوهشی بايوپليمر، گروه علوم و صنايع غذايی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان
عبدالرضا محمدی نافچی: استادیار، گروه پژوهشی بايوپليمر، گروه علوم و صنايع غذايی، دانشگاه آزاد اسلامی واحد دامغان

چكيده

امروزه استفاده از فيلم و پوشش­های خوراکی به دليل زيست تخريب­ پذير بودن آن­ها گسترش بسياری يافته است. ژلاتين ماهی که از پسماند ضايعات پوست ماهی به دست می­آيد مي­تواند يک ترکيب پروتئينی مناسب جهت توليد فيلم خوراکی در بسته­ بندی­ها باشد. فيلم­ها از ترکيب ژلاتين ماهی و اسيد فروليک[4] در غلظت­های(0% ،1% ،3% و 5%) محتوی قند (5%) و فاقد ریبوز[5] در شرايط10<  و دمای °C60 و تزريق مداوم اکسيژن و افزودن افزودن  نرم­ کننده سوربيتول[6]/ گليسرول[7] تهيه گرديدند. سپس ميزان نفوذپذيری به بخار آب[8] (WVP)، اکسيژن[9](OP)  و شاخص ­های رنگ ­سنجی مورد بررسی قرار گرفتند. ميزان با افزايش غلظت اسيد فروليک، ميزان نفوذپذيری به بخار آب و اکسيژن در فيلم محتوی قند ريبوز کاهش معنی ­داری در سطح 5% نشان داد. افزودن اسید فرولیک و قند ریبوز منجر به افزایش شاخص ­های-a (شاخص تمایل رنگ به سمت سبز) و +b (شاخص تمایل رنگ به سمت زرد) و افزایش آن­هاگردید. نتايج به دست آمده، نشان داد که قند ریبوز و اسید فرولیک هر دو خواص فيزيک وشيميايی و ممانعتی فيلم­های زيست تخريب­ پذير بر پايه ژلاتين ماهی سردابی را بهبود داده و می­توانند در صنايع  بسته ­بندی با کاربردی دارویی و غذایی مورد استفاده قرار گیرند.

احمد نصرالله زاده: دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

سید مهدی جعفری: دانشیار گروه صنایع غذایی دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

احسان اکبری: دانشجوی کارشناسی ارشد دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چكيده

پسته یکی از محصولات راهبردی ایران است که در بین محصولات کشاورزی بیشترین ارزآوری را برای کشور دارد و سهم قابل توجّهی از صادرات غیر­نفتی کشور را به خود اختصاص داده است؛ اما از جنبه تبلیغی  و استفاده از فنّاوری­های روز دنیا در امر بسته­ بندی و صادرات، به این محصول کمتر توجّه شده است. کاهش سهم ایران از صادرات جهانی این محصول در سال­های اخیر، نیاز به مديريت در زمینه بازاريابي و بسته­ بندی و استفاده از روش­های نوین بسته­ بندی، این محصول را بیشتر نمایان می­سازد. بنابراین در این مقاله، سعی شده ضمن بیان کلیاتی در مورد پسته و میزان تولیدات و صادرات این محصول در 10 سال گذشته به معرفی سامانه­های بسته ­بندی پسته در داخل و خارج کشور پرداخته شده و علاوه بر این فنّاوری­های نوین در بسته­ بندی پسته مورد بررسی قرار گرفته است.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 145

مصطفی امام پور: دانشجوی کارشناسی ارشد حفاظت و اصلاح چوب دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
 سیدمحمدجواد سپیده دم: استادیار دانشگاه آزاد اسلامی واحد کرج
سعید مهدوی: استادیار مؤسسه تحقيقات جنگل­ها و مراتع كشور

چكيده

در این تحقیق، امکان مقاوم کردن چوب تبریزی نسبت به آتش بررسی گردید. نمونه­ های آزمونی مربوط به  اندازه­گیری خواص مقاومت به آتش، طبق استانداردISO 11925 تهیه گردیدند. در این تحقیق، برای اشباع کردن از روش بتل[4] استفاده شده است. در مورد ویژگی­های اندازه­گیری شده مربوط به خواص مقاومت به آتش  نمونه­ها از بین مواد مختلف، نمونه­های اشباع شده با آمونیوم بروماید به روش بتل، بهترین نتایج را نشان دادند. اعمال تیمارها در چوب‌ها باعث افزایش جذب اولیه نسبت به نمونه‌‌های شاهد شد به گونه‌ای که چوب تبریزی تیمار شده دارای بیشترین میزان جذب اولیه بود. در مورد جذب ثانویه نیز می‌توان بیان داشت که اعمال تیمارها، باعث افزایش این شاخص شده است. بر اساس یافته­های تحقیق، وزن نمونه­هاي تيمارشده بعد از سوختن كاهش معني­داري نداشت.

سارا طبشی: دانشجوی مقطع کارشناسی ارشد، گروه مهندسی صنایع پلی­مر، دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات تهران

عبدالرسول ارومیه­ ای: عضو هیئت علمی پژوهشگاه پلی­مر و پتروشیمی ایران

سعید بازگیر: عضو هیئت علمی دانشگاه آزاد اسلامی واحد علوم و تحقیقات تهران

علی اصغر کتباب: دکترای مهندسی پلی­مر،عضو هیئت علمی دانشگاه صنعتی امیرکبیر

چكيده

در طی سال­های اخیر استفاده از پلی­مرهای[5] زیست تخریب­پذیر در تولید مواد بسته­بندی، مورد توجّه تولیدکنندگان قرار گرفته است. بسته ­بندی­ های زیست تخریب­ پذیر بر پایه بیوپلی­مرها[6] و پلی­ مرهای سنتزی[7] هستند که به طور معمول از نشاسته و پلی­اولفین­هایی[8] نظیر پلی­اتیلن سبک[9]، پلی­اتیلن سنگین[10]، پلی­پروپیلن[11] و پلی استایرن[12] استفاده می­گردد. فیلم­های زیست تخریب­ پذیر تولید شده بر پایه نشاسته و پلی­اتیلن سنگین دارای مزایایی چون، زیست تخریب­پذیری، مقاومت در برابر مواد شيميايي و تنش­هاي شکننده­ ي محيط می باشد؛ اما وجود معایبی مانند انعطاف ­پذیری و مقاومت ضربه پایین، استفاده از آن­ها را محدود می­سازد. در این پژوهش، اثر ترکیب درصدهای متفاوتی از[13]  LLDPE و HDPE  را در کامپوزیت زیست تخریب­ پذیر چند جزئی نشاسته / پلی­ اتیلن سنگین / پلی­اتیلن خطی سبک و پلی­اتیلن مالئیک انیدرید[14]، از طریق روش مخلوط­کن داخلی مورد بررسی قرار داده شد. سپس به بررسی خواص کششی نظیر مدول، استحکام کششی در نقطه تسلیم و درصد ازدیاد طول در نقطه­ی شکست پرداخته شد و نتایج حاصل نشان می­دهد که افزایش مقدارLLDPE  در آمیزه باعث افزایش قابل توجّهی در ازدیاد طول تا نقطه شکست در مقایسه با نسبت ثابتی از آلیاژ پلی­اتیلن سنگین و سبک خطی به عنوان نمونه شاهد بوده است. بنابراین فیلم چند جزئی فوق با ترکیب درصد30%LLDPE  و 34%  HDPEو درصد ثابتی از نشاسته و سازگارکننده در شرایط بهینه، بهترین خواص را از خود نشان داده است به طوری که با بررسی خواص زیست تخریب­پذیری این آمیزه، مشاهده گردید که بعد از مدّت سه ماه در حدود 10% نمونه‌ تخریب شده است. میزان گذردهی اکسیژن در آمیزه چند جزیی حاوی 30%LLDPE حاکی از کاهش بیش از 50% مقدار اکسیژن عبوری، نسبت به آلیاژ HDPE/LLDPE گردیده است.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 119

رحیم ابراهیمی بریسا: دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

حسین رسالتی: استاد گروه صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان

چكيده

در مطالعه حاضر اثر استیله کردن بر ویژگی­های نوری، فیزیکی و مکانیکی کاغذهای بسته­بندی مورد مطالعه قرار گرفته است. در ابتدا به نحوه مکانیسم استیله کردن[3] کاغذ و دیگر مواد لیگنوسلولزی[4] پرداخته شده است. در مورد ویژگی­های فیزیکی، تأثیر استیله کردن برای پایداری ابعاد، ناهمواری سطح و ضخامت کاغذهای بسته­ بندی مورد مطالعه قرار گرفته است. برای ویژگی­های مکانیکی نیز مقاومت به پاره شدن، کششی، به تا شدن و سفتی مورد بررسی قرار گرفته است. همچنین برای تأثیر استیلاسیون[5] بر ویژگی­های نوری کاغذ، سفیدی، زردی و ماتی مورد ارزیابی قرار گرفته ­اند. نتایج بررسی­های محققین، نشان داده است در اثر استیله کردن پایداری کاغذ و مقواهای بسته ­بندی افزایش می­یابد و کاغذ نسبت به رطوبت، تغییرات کمتری از خود نشان می­ دهد. استیله کردن کاغذ، باعث صافی سطح بیشتر و افزایش ضخامت کاغذهای مورد نیاز در صنعت بسته بندی خواهد شد. مقاومت به پارگی در اثر استیلاسیون به دلیل کاهش طول الیاف افت می­ کند. مقاومت به کشش و تا شدن با استیله کردن ابتدا افزایش و سپس کاهش می ­یابند. مقاومت به سفتی که برای مقوا و کاغذهای بسته­ بندی، شاخص بسیار مهمی است با استیلاسیون به طرز چشمگیری افزایش می­یابد. استیله کردن کاغذهای بسته­ بندی با گروه­های حجیم و روشن استیلی، باعث افزایش ماتی و سفیدی خواهد شد و زردی حاصل از کهنگی کاغذ را کاهش می­دهد.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 111

 ملیحه کرمی:  دانشجوی کارشناسی ارشد صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

حسین رسالتی: استاد گروه صنایع خمیر و کاغذ، دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

احمدرضا سرائیان: دانشیار گروه صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

محمدرضا دهقانی: دانشیار گروه صنایع خمیر و کاغذ دانشگاه علوم کشاورزی و منابع طبیعی گرگان.

چكيده

این مطالعه اطّلاعاتی راجع­ به کاربردهای خمیر حل­ شونده و مشتقات حاصل از آن ارائه می­دهد که برخی از این مشتقات در صنعت بسته­ بندی از گذشته تا به امروز مورد استفاده قرار گرفته است. خمیرهای حل­شونده دارای مقدار زیادی آلفا- سلولز[1] هستند که خواص ویژه­ای مثل سطح درجه روشنی زیاد و توزیع وزن مولکولی یکنواخت دارند. خمیرهای حل­ شونده برای تولید محصولات متفاوت مشتق شده­ ی سلولزی استفاده می­شوند. مزیت مشتقات سلولز نسبت به سلولز، قابلیت انحلال آن­ها در حلال­های رایج تجاری است. ویژگی قابل حل بودن مشتقات سلولزی باعث می­شود که استفاده از این مشتقات توسط فنّاوری مناسب جهت تولید الیاف، لایه­ ها، فیلم­های سلولزی، پلاستیک­ها با مواد محلول در آب امکان­ پذیر گردد.

ادامه مطلب نظرات (0) کلیک ها: 107